Åke Jansson gästade Stockholms flygklubb

Stockholms Flygklubb gästades av Åke Jansson som höll föredrag om sina 27 år som pilot i Afrika.

Innan föreläsningen träffade jag Anders som jag inte sett på flera månader. Jag gratulerade honom, och han tittade på mig som ett frågetecken. Påminde honom att den 12:e februari för ett år sedan gjorde vi våra uppflygningar och fick flygcertifikatet. Då log han med hela ansiktet. 🙂

Åke inledde med att säga att han inte är någon föreläsare så allt skulle bli improviserat. Men det märktes inte att han improviserade, det blev en intressant föreläsning som lockade till flera skratt.

dscf0202.jpg

Åke hamnade i Afrika efter att fått en tjänst hos Zaires flygvapen via CIA. Han övergick efter flera år inom flygvapnet till den privata marknaden. Han hämtade bl.a en DC-3:a fylld med toastolar från USA som skulle flygas till Afrika via Grönland, Bergen och Arlanda. När han kom till Arlanda ville Åkes bekanta åka med på en flygtur. Men planet hade inga säten så passagerarna fick sitta på toastolarna. Hur mycket sanning som ligger i det får man ta med en nypa salt, men kul var det när han berättade om det.

Han berättade också om en dramatisk hämtning av amerikanska kraftverksarbetare ute i djungeln som omringats av rebeller. Åke fick flyga till en provisorisk landningsbana där han plockade upp amerikanarna. På håll kunde de höra maskin-eld och kanonsalvor. De var alldeles för många personer som klev ombord, så det var med nöd o näppe som planet lyckades lyfta.

Det blev en uppskattad föreläsning för oss 40-45 personer som samlats denna kväll i klubbhuset. Åke äger flera DC-3:or och en av de är ES-AKE som för tillfället står i Västerås på Flygmuseet. Jag passade på att höra mig för om det gick att boka en flygning med DC-3:an, och det ser inte helt omöjligt ut. Så med lite flyt kommer man i sommar upp i en DC-3:a.

Annonser
Explore posts in the same categories: Flyg

8 kommentarer på “Åke Jansson gästade Stockholms flygklubb”

 1. PC Says:

  ES-AKE heter väl någonting annat numera?

 2. Fred Says:

  Megaintressanto Bosse! Åke Orakel har talat. Bild på DC-3an med toastolarna på Arlanda kan ses här – året var 1977: http://www.airliners.net/photo/Untitled/Untitled/0282435

  Idag är samma kärra som är 9Q-CUK (igen), ex ES-AKE…

 3. Bosse Says:

  PC: Enligt Åke så heter DC3:an ES-AKE och jag vill minnas att det stod det på planet när jag såg det i Västerås för några veckor sedan.
  https://snubbelfot.wordpress.com/2008/01/27/vasteras-flygmuseum/
  Ska förstora bilderna på DC3:an i kväll och kontrollera reg. numret.

  Fred: Riktigt kul med bilden från 1977. 🙂

 4. Bosse Says:

  Hmm, där ser man. Kan ju vara så att den gamla registreringen ES-AKE sitter kvar på planet. Som sagt får kolla bilderna ikväll.

 5. Fred Says:

  Under vingen, möjligen – på kroppen bär hon sin ”cuka” kongolesiska identitet.. om det inte dags att transferera till estninskt register igen (!?). Självklart så ref han gärna sin ögonsten med den mest personliga reg den haft – endast SE-ÅKE hade slagit högre I supose 😉


 6. […] Bosse’s Flog Sveriges minsta Flygblogg « Åke Jansson gästade Stockholms flygklubb […]


 7. […] Här är ett tidigare inlägg jag skrev om då Åke besökte flygklubben. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: