Besöker Mackmyras huvudlager i Bodås gruva

bodas-012.jpg

I helgen var vi upp till Bodås gruva där vi besökta Mackmyras whiskylager. Vi var ett begränsat antal fatägare som bjudits in till denna första visning av lagret och vi samlades inne i kontorsbyggnaden. Där kunde vi provsmaka Mackmyra whisky och de hade alla sina sex olika varianter för provsmakning. Jag valde att prova två av den rökiga varianten, en som lagrats i bourbon fat och en i sherry fat.

bodas-001.jpg

Vi fick låna skyddskläder och hjälm för att sedan åka med en minibuss ner till gruvan. Nere i gruvan var vi 16-18 stycken per visning. Tyvärr fick vi inte fotografera där nere och det var inte Mackmyra som satte stopp för det utan de svenska reglerna. Mackmyra hade fått kämpa mot myndigheterna innan de fått okej på att få ta ner besökare i gruvan, så nu höll de hårt på reglerna för att kunna fortsätta med guidade turer.

bodas-004.jpg

bodas-009.jpg

50 meter under marken ligger huvudlagret och här nere hade tidigare Sandvik sin provborrningsanläggning. Man känner en doft av whisky nere i gruvan och blir lite orolig när man hör det droppande ljudet. Läcker whiskytunnorna? Nej då, dropparna är inte whisky som läcker, utan det är bergsvatten. Whisky doften kommer av att tunnorna inte är hermetiskt tillslutna och då bildas det som kallas ”Angels share”. Angels share är den mängd som dunstar ur tunnorna och det brukar dunsta ca 3% ur faten per år.

bodaslager.jpg
Bild från http://www.mackmyra.se

En lång gång leder fram med bergasalar på båda sidorna och där inne lagras whiskyn. Det är både lager av Mackmyras eget lager och lagring av fatägares 30 liters fat.

Innan besöket hade jag funderat över hur de kunde komma åt tunnorna som ligger i mitten längst ner (vilket min gör ute på Fjäderholmarna). Jag fick nu se hur de gör och de använder en slags vinsch som lyfter träribborna som tunnorna ligger på. Då frigörs tunnorna och med lite lirkande kan man då även få ut de understa.

Inne i ett av rummen fick vi se det utrymme där flaskorna fylls. Det är bara flaskorna från de privata faten som fylls här, och de gäller alla privata fat runt om i Sverige som transporteras hit då de ska tappas upp på flaska. Fyllningen och paketeringen sker helt manuellt och är ett gediget handarbete. Den kommande industriella flaskfyllningen sker i Romme.

bodas-013.jpg

Såg att den Indiska tidningen India Today skrev några rader om Mackmyra. Kul för Mackmyra att de får uppmärksamhet även utomlands.

Annonser
Explore posts in the same categories: Whisky

4 kommentarer på “Besöker Mackmyras huvudlager i Bodås gruva”

 1. pruddelutt Says:

  Kul att läsa! Skulle gärna åka dit 🙂
  Håller som bäst på att försöka få ihop ett lagom gäng stort gäng för att investera i ett fat – sedan ska vi ta tag i den delikata frågan om vilken sort. Rökt eller orökt och till sist vilket fat. Svåra beslut!!! 😀

 2. Bosse Says:

  Svårt men roligt beslut, det finns värre saker att grubbla på. 😉
  Om du/ni fyller ett fat så kommer ni få flera års hobby med arrangemang och provsmakning.
  Lycka till med fatet.

 3. Peter Says:

  Jag var också där, i söndags, det var intressant, jag har aldrig varit ner i gruvan förut, men sambon har jobbat där, då det var svampodling… Det är säkert betydligt trevligare där nu 🙂

 4. Bosse Says:

  Jag tror också att det är trevligare nu, det där men svampar låter inte så spännande. 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: