Åke Christiansson:s föredrag om FN uppdraget i Kongo

På tisdagskvällen höll Åke Christiansson ett föredrag hos Stockholms Flygklubb om sin tid på F22 och FN uppdraget i Kongo.

Åke Christiansson som är en flygare med gedigen bakgrund och en mycket pratglad herre, startade en halvtimme tidigare än utsatt tid med att berätta roliga historier. De som kom in i klubbhuset under den halvtimmen trodde först att de kom försent, men de missade bara ett och annat skratt, inget om själva föredraget.

dscf0206.jpg
Åke Christiansson

Åke inledde föreläsningen med att berätta lite fakta kring Kongo och FN uppdraget. Han visade bilder över flygbasen och flygfälten (2 stycken) och även bilder som tagits under spaningsflygningar.

0312b_katanga_5.jpg
J29

Åke flög J29 flygande tunnan under FN uppdraget. Han är den enda nuvarande svenske pilot som skjutit ner ett annat flygplan. Nedskjutningen av fiendeplanet, en SK16, skedde den 29:e december 1962 då sex svenska plan skulle attackera Kolwezi flygbasen.
När de sex planen närmade sig flygbasen upptäcker de den fientliga SK16 som Åke fick order att ge eld mot. Åke sköt och splitter yrde från det fientliga planet som försvann bland molnen.
Anfallet fortsatte nu mot flygbasen där de blandannat sprängde flera hundra bränslefat och andra mål.
Divisionsledaren Olle Lindström som flög en av tunnorna, träffades och ett skott gick igenom frontrutan. Han gav då order, ”Jag är träffad, nu åker vi hem”. Uppdraget slutfördes och samtliga sex plan återvände.

harvard_fena_web.jpg
Rodret från den nedskjutna SK16

En annan händelse som Åke berättade om var när de fick order om att attackera en granatkastare. De fick bara ta order från HQ men denna gång kom ordern från en general Pram Shang, att de skulle attackera trots att en lastbil full med folk fanns vid granatkastaren. Svenskarna ordervägrade och genomförde uppdraget på det svenska sättet. De sköt först en salva bredvid vilket fick folket på och vid lastbilen att springa iväg, sen sprängde de granatkastaren.

En bild som Åke visade innehöll ett textutdrag.

”…dessa flygande fasor kunde dyka upp från ingenstans , och även om man hade varit tillräckligt vansinnig att försöka ta upp luftstrid hade man varit nedskjuten innan den ens hade börjat. I luften var de gentlemän och väntade, ungefär som när man slår ihjäl flugor – tills fienden satt sig på backen.
På ett par dagar hade jag förlorat två Vampire, åtta T-6:or, en Dove och några övriga mindre maskiner. Mot FN:s 18 (?), förkrossande överlägsna J29 var vi helt hjälplösa. Under hela 2:a världskriget hade aldrig våra spaningsplan lyckats dirigera in oss mot de tyska målen med samma skrämmande effektivitet och precision som svenskarna uppvisade. De måtte ha haft spioner vid varenda flygplats.”

Anm: Kommentar av major Stig von Bayer, underrättelsechef Elizabethville: Det förekom ingen underrättelsetjänst i landet och antalet J29:or var 11 – 9 jaktflygplan och 2 spaningsflygplan.

Under de sex månader som Åke befann sig i Kongo, hade de flera gånger problem med att få in tillräckligt med mat och bränsle. Han berättade att en gång när det var matbrist, då flög en vitmålad helikopter iväg och jagade antiloper. Två stycken antiloper sköts och stuvades in i helikoptern. Blodet från djuren rann ut och rödfärjade helikopterns utsida och det syntes på flera kilometers avstånd.

ke_christiansson_web.jpg

Åke tackades med blommor som delades ut av klubbens ordförande John Fürstenbach.

Annonser
Explore posts in the same categories: Flyg

2 kommentarer på “Åke Christiansson:s föredrag om FN uppdraget i Kongo”

  1. Fred Says:

    Se på fan 🙂

    ”Hoss” Christiansson flög som roteetta (callsign Firefly 16) i den ”Kongo-topic” som jag surrade om i detta inlägget: http://lae.blogg.se/1202308641_avart_kongotunna.html

  2. Bosse Says:

    Jodå, jag läste och kommer mycket väl ihåg ditt inlägg. Kan tänka mig att du hade gillat det här föredraget.
    🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: