Yokosuka MXY-7 Ohka

ohka.jpg

Läste här om dagen en kort notis om ett plan som fångade min uppmärksamhet. Yokosuka MXY-7 Ohka ett japanskt plan från andra världskriget, eller plan kanske det inte ska benämnas, snarare en flygande bomb med pilot.

Ohka som betyder körsbärsblomma, var designad för Kamikaze attacker. Ohka bars av det modifierade bombplanet Mitsubishi G4M fram till några mil före målet. Ohka piloten befann sig i bombplanet tills det var dags att fälla Ohka bomben, då klättrade Kamikaze piloten ner genom bombrummet till Ohkan. Ohkan frigjordes från bombplanet och glidflög ner den sista biten. Några kilometer från målet startade piloten raketmotorerna och störtade med hög fart mot målet som oftast var allierade fartyg.

Den här attacklösningen var kanske inte den allra bästa eftersom bombplanet som bar Ohkan blev så pass tungt och långsamt att det blev ett lätt mål att skjuta ner för de allierade. Under andra världskriget var det få Ohka bomber som träffade sina mål och orsakade alltså bara begränsad skada för de allierade.

ohka-1.jpg

Data om Yokosuka MXY-7 Ohka

Längd 6 meter
Höjd 1,2 meter
Vingspann 5 meter
Tomvikt 440 kg
Max startvikt 2140 kg
Max hastighet 1000 km/h
Räckvidd 130 km
Bomb 1200 kg

Explore posts in the same categories: Flyg

5 kommentarer på “Yokosuka MXY-7 Ohka”

  1. Fred Says:

    Om inte jag helt missminner mig så döpte jänkarna om Okha till Baka (också det ett japansk ord) 😉

  2. Bosse Says:

    Ja det stämmer och Baka betyder ”Idiotbomb”. Ett passande namn på en bomb som inte träffade så många av sina tilltänkta mål.

  3. Fred Says:

    Torde alltså vara motsatsen till s k smart bomb 😉

  4. Pontus Says:

    Läskigt flyglan, undra hur piltoerna utbildades… Jag skulle inte gärna gå igenom utbildningen och sedan medvetet flyga ner i marken…

    Tycker att märket på sidan är misstänkt likt de Majblommor som små barn säljer i Sverige!

  5. Bosse Says:

    Det får vi verkligen hoppas att du inte har Kamikaze planer. 😉

    Ha, ha, ja det har du rätt i om majblomman, det har jag inte tänkt på tidigare. 🙂


Lämna en kommentar