Glen Grant 1958 50 år

Jag har haft väldigt lite att göra på jobbet den här veckan och min kalender har varit helt tom. Jag har därför inte tittat i den under veckan, men i fredags öppnade jag den för att titta om det fanns något planerat för nästa vecka. Mina ögon vidgades till enorm storlek kan jag tänka mig. Där fanns en anteckning om att idag kl 10.00 öppnar Systembolaget och de släpper en whisky som jag var hyperintresserad av. Men de har bara 36 stycken flaskor i Stockholm och 108 stycken totalt i hela Sverige. Tittade på klockan, 9.30 visade den. Bra då hinner jag in till Regeringsgatan. Sa till kollegorna att jag måste iväg på en snabbis och hoppade upp på motorcykeln och gasade iväg.

När jag kom fram till Systembolaget stod de cirka 50 stycken andra före mig i kön. Skjutton också, de har ju bara 36 flaskor!

När dörrarna öppnades slussades bara några enstaka in i taget och jag såg att många av dessa inte alls plockade whisky utan vin flaskor. Systembolaget hade även släppt attraktiva viner och champagner så nu såg det mer hoppfullt ut att jag verkligen skulle få köpa en flaska. Mycket riktigt det blev även en flaska över till mig och 2.500 kronor fattigare blev jag. Tycker ni det låter dyrt? Inte med tanke på killen framför mig som köpte 120 flaskor Salon champagne för 250.000 kronor! Han skulle visst lägga de i sin vinkällare.

Vad var det då för whisky som fångat mitt intresse?
Systembolaget hade köpt hem ett unikt parti av Glen Grant 50 åring whisky som destillerades 1958. Som sagt köpte Systembolaget 108 flaskor av totalt 361 flaskor. Whiskyn har lagrats på spanska sherryfat och har en alkoholhalt av 55,1%. Efter tappning på flaska har whiskyn vattnats ner till 46%. Normalt är det svårt att lagra whisky så pass länge som 50 år eftersom whiskyn brukar kunna få en träig smak av för lång lagring. Även ”änglarna” brukar ta sin del vilket gör att volymen minska i tunnorna. (cirka 3% per år) Dessutom minskar alkoholhalten desto längre en whisky lagras och det vore rimligt att en 50 åring skulle ligga på långt under 40% alkoholstyrka. Den ovanligt täta tunna som denna whisky lagrats i har även byggts med tjocka ekplankor vilket gjort att ”änglarna” inte kommit åt innehållet på samma sätt som vanliga ektunnor.

En timme efter det att Systembolaget öppnade var alla flaskor slutsålda i Stockholm, några fanns fortfarande kvar i Malmö och Göteborg men försvinner nog snart.

Hur whiskyn smakar? Nej det kan jag inte berätta från egen erfarenhet eftersom jag inte tänker öppna den här flaskan. Men enligt det medföljande bladet så smakar den: sött, sherry och en hint av äpple och päron.

Om någon i framtiden ger mig ett skamligt högt bud så är flaskan till salu. Men nu skall den tillsvidare få glänsa i min whisky samling.

Annonser
Explore posts in the same categories: Whisky

9 kommentarer på “Glen Grant 1958 50 år”

 1. KWC Says:

  Imorgon lördag den 27/9 kommer vi att ha en unik provning av Glen Grant 50 y.o. Skamligt att låta den samla damm… Vi återkommer med betyg 🙂

 2. Bosse Says:

  Intressant, den provsmakningen vill jag verkligen ta del av och få höra hur den smakar. Min flaska får stå och samla damm ett tag till. 😉

  Jag ser på er sida att ni kommer till Öl o Whisky mässan i Nacka på lördag. Jag kommer också vara där då för att bl.a. provsmaka mitt fat från Mackmyra.

 3. KWC Says:

  Vi kanske ses där. Vi håller precis på att planera vår rutt på mässan i sällskap av en 12 årig Lagavulin Natural Cask (som tyvärr tog slut…)

  Har du något bra tips på vad vi kan prova imorgon?

 4. Bosse Says:

  Oj, nä det är svårt att rekommendera något, det finns så mycket intressant på mässan. Men förslagsvis så provar ni de som ni finner mest intressanta först. Det blir liksom lite svårare med tiden att urskilja smakerna när man provat ett flertal. 😉

  Ser ni en nästan två meter lång Stockholmare med glasögon och med en svart Guinness tröja så kan det vara jag. Kom gärna fram o säg hej.

 5. KWC Says:

  Så sant, vi satsar på en Port Ellen först. Sen blir det som det blir 🙂

  Vi håller utkik!

 6. hogge Says:

  TJA! Vad jag har fattad så är du ganska bra på whiskey! jag är en glad amatör som gillar whiskey ,men jag va klok nog att köpa en flaska glen grant 1958. jag är på jakt efter någon som kan uppskatta hur mycket den är värd då jag enbart köpte den som en investering för framtiden!
  jag prövade ett litet litet litet glas på mässan samma år,dom hade bara en slatt kvar för att stilla min nyfikenhet å jag blev inte så imponerad,men det va skönt att få veta hur min lilla stolthet i skåpet smakade!! OM du har en uppfattning på hur mycket den är värd så för du gärna höra av dej på min mejl!!
  MVH HOGGE.
  tjopp!

 7. Miss J Says:

  Hej,
  Googlade och hamnade på din blogg. Jag själv bor i Sthlm och lyckade köpa 3 flaskor, en fick morbror i 50 års present (lämpligt) 2 behöll jag själv, varpå den ena öppnade jag. Mycket god whisky… Vad tror du värdet är på en flaska idag??

 8. Andreas Björke Says:

  Drack lite av denna årgång i helgen. I samband med julbord på Gålsjöbruk. Underbar dryck. Får all annan whisky jag druckigt att verka som diskvatten.


 9. Detta e ju ingen whisky en drick te vardags, precis. Så, nog får flarran samla en smula damm, alltid… Desto roligare/intressantare bör d bli den dagen som bjuder på första klunken. Fått höra ryktet att en flaska lär ha gått på ngn auktion i England, int långt efter släppet, och skulle inbringat runt femton papp. Hur som helst – som en vanl Svensson blir d väl int så många gånger en får smak på en dyl whisky. Oavsett hur den kommer att smaka blir det nog ett minne för livet…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: