Utlandsflygning till Kumlinge

I helgen gjorde jag min första utlandsflygning tillsammans med Leena. Inte den längsta flygningen man kan tänka sig och så mycket känsla av utlandet blev det kanske inte heller. Vi flög till Ålands skärgård och där pratar ju alla svenska. Men, men det tillhör dock Finland och det är krav på engelska kunskaper på radion. Planen var att flyga till EFKG-Kumlinge på lördagen och till EFMA-Mariehamn på söndagen.

Jag hade ringt till Mariehamnstornet och frågat om jag skulle behöva något landningstillstånd för att få landa på Kumlinge. De hade inga invändningar mot det men tyckte jag skulle ringa tullen. Fick två olika nummer som jag ringde flera gånger men fick inget svar. Okej då har vi plan A, B och C.

A. Vi får inga problem och flyger via färdplanen till Kumlinge
B. Vi får inget landningstillstånd på Kumlinge då vi kommer till finskt luftrum. Landar då i Mariehamn och stannar där istället.
C. Sträckan är så pass kort att om det strular ordentligt så vänder vi tillbaka till Bromma.

Allt var förberett och det var bara till att rulla ner för att tanka upp planet. När vi stod och tankade hörde vi plötsligt ett högt bullrande ljud och vi kunde inte förstå vart det kom ifrån. Leena fick syn på var ljudet kom ifrån och pekade. Det var ett stort baltiskt propellerplan som stod en bit bort som hade startat upp. Planet kom rullande förbi oss och jag slängde upp det jag höll i på motorhuven och grävde fram kameran ur fickan för att hinna fota planet. Det gnisslade och rasslade något hemskt när det kom rullande förbi oss. Törs de verkligen flyga i den där?

Vi var klara och hade nu fulla tankar. Klev in i planet och skulle till att starta, men något fattades. Tittar ut genom framrutan och där ligger mitt knäbord och nycklarna till planet på motorhuven. Av med säkerhetsbältena och ut för att hämta nyklarna. In i planet och på med bältena igen. Då hörs Leena ”Sigrid” från Beppes godnattstund säga: ”Färdig”, eller snarare, ”jag är kissnödig”. Taxade tillbaka till klubbstugan för att göra vissa behov. In i planet igen, på med bältena och redo att åka.
”Skulle vi inte ha flytvästarna på oss?”, frågar Leena. Av med bältena och ut ur planet igen för att sätta på flytvästarna. Eftersom vi bara skulle kunna flyga på 3000ft pågrund av moln så valde vi att ta på flytvästarna under överflygningen till Åland. Nu var vi väl ändå redo? Tänkte till en extra gång och nu saknade vi inte något. Klart för start.

Enligt uppgifter jag fått fram var ett regnväder på väg från norr in över Åland, men mina beräkningar visade på att vi skulle hinna över innan det drog in över Åland. Vi flög på 3000ft via NTL i Norrtälje ut över östersjön över OGLOB och in över Åland. Vi var lite rädda för att de skulle be oss landa i Mariehamn för att tullen skulle kolla oss, men det slapp vi. Vi var inte rädda för tullen men det hade blivit en extra onödig och fördyrande sväng att flyga till Mariehamn. Mariehamnstornet hade inga invändningar så vi fick flyga direkt mot Kumlinge på 2000ft eller därunder. Vi såg mörka moln norr om oss men de höll sig på ett betryggande avstånd.

Det tog oss 1 timme och 15 minuter att flyga mellan Bromma och Kumlinge. Inflygningen blev lite skumpig eftersom det var byiga vindar vilket vi speciellt fick känna av strax innan vi landade. Vinden tog tag i planet så jag fick göra en parering vilket fick planet att gunga till. Kunde kanske känts obehagligt för den flygrädde men inga problem för Leena som hade fullt upp med att videofilma landningen. Vi landade på bana 33 och landningen blev relativt mjuk på den 600 meter långa banan.

Parkerade och förtöjde planet så inte vinden skulle kunna välta det. Leena ringde till Denise som äger Remmarina Stugby och Restaurang där vi skulle övernatta. Denise har som service att komma med bil och hämta sina gäster som anländer med flyg. Skulle man vilja gå till Remmarina från flygplatsen så är det en promenad på ca 5 km. Denise hämtade oss med sin mini buss och kände igen oss från i somras då vi varit här med motorcyklarna. Det var få gäster så vi kunde välja samma stuga som vi hade haft förra gången vi bodde här. Bland det första vi beställde var att bastun skulle slås på och en varsin öl.

Inne på restaurangen var det nästan fullt men det hade vi blivit förvarnade om och rekommenderade att äta lite senare. Det var inga problem för oss eftersom vi bastade först. Nu fick vi sätta oss till bords och vi beställde in en förrätt med tre olika varianter av gös, inkokt, gravad och rökt. Varmrätten bestod av ytterfilé och kantarellsås. Det smakade mer än gott, och vi skulle vilja bedöma restaurangen som en riktig gormet restaurang.
Vi lärde Denise att blanda Jameson med tranbärsjuice, en specialare från Dublin som vi lärt oss tycka om från Irlandsresan. Vem vet, nästa gång kanske den drinken finns med på barmenyn.

På söndagen vaknade vi upp till en solig härlig dag, men dock något blåsig. Efter frukost skjutsade Denise oss till flygplatsen och med följde hennes dotter. Nyfiket fick dottern krypa in och titta på planet medan vi tog loss förtöjningarna. Vi sa hejdå till Denise. Kanske återvänder vi en annan gång, för hit var det lätt att flyga och lagom långt.

Startade bana 33 och gav oss upp i det blå med sikte på Mariehamn. 20 minuter senare landade vi på Mariehamns flygplats. Gick upp till flygledaren uppe i tornet som gav oss informationen att ett trafikplan skulle avgå kl. 16.00, vilket betyder att tax-free är öppen som annars är stängd. Bra information tyckte vi och sa att vi kommer tillbaka då. Fick hjälp att ringa efter en taxi som tog oss till centrum. Taxin från flygplatsen till centrumet kostade €13.

Efter ett par timmar återvände till flygplatsen och gick upp i flygledartornet för att betala landnings- och parkeringsavgiften på €45. Flygledaren var en trevlig prick som ursprungligen kom från Helsingfors. Han beklagade sig att hans svenska inte var så bra men jag tycker han klarade sig alldeles utmärkt. Sen gick vi ner till tax-free och fick som alla övriga resenärer gå genom detektorerna och låta våra saker skannas innan vi blev insläppta. Dock tyckte vi att priserna i tax-freen var ganska så dyra, men har vi nu flugit hit själva och kommit in till tax-free så måste vi väl ändå köpa något. Det blev lite godis och en mindre flaska Leijona.

Startade bana 03 och fick klart höger ut över Mariehamn. En trevlig överflygning då vi lämnade Åland. Vi lämnade Åland kl. 17.00 lokal tid och landade på Bromma kl. 16.45 lokal tid. En trevlig helg som vi kan tänka oss göra om igen.

Annonser
Explore posts in the same categories: Flyg

5 kommentarer på “Utlandsflygning till Kumlinge”

 1. PC Says:

  Kul att du äntligen kom över till Åland! TWR på EFMA är riktigt hjälpsamma och killen som ni pratade med var samma som när vi senast var där.

  Vem var i Tax-Freen?

 2. Fred Says:

  Ser allt annat än otrevligt ut 🙂

  Tycker ni att det låter otäckt med gnisslande bromsar? För det var nog antagligen det som det lät lite om när An-2an taxade förbi? LY-AKB är nog en svenskägd ”bekvämlighetsflaggad” sak 🙂

 3. Bosse Says:

  PC. Ja det tog sin tid men nu har jag varit där och det var nog inte sista gången. Det var en kvinna med glasögon i 45-50 års åldern som stod i tax-freen.

  Fred. Kan inte påstå att det lät bra när planet rullade förbi. 🙂

 4. Pontus Says:

  Ser verkligen trevligt ut!
  Hur löser mna det på stockholmsflygklubb när man hyr plan över natten?

 5. Bosse Says:

  Det är inga problem, bara man bokar i god tid så är det inga problem att hyra över natten eller i flera dagar om man så vill.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: