Longrow 14 år

Longrow finns sedan 2000 som 10 årig whisky och den 14 åriga har funnits sedan 2004. Det är den 14 åriga som finns i min whisky samling och som jag har provat. Jag tycker den är väldigt blek i färgen för att vara en 14 årig whisky. Stark doft, frukt och något rök. Fruktig smak med vanilj men inte alls så rökig som jag förväntat mig. Ganska så lång eftersmak. Longrow är en whisky jag tycker om och den hamnar på den övre halvan bland mina favoriter, dock inte i toppskiktet.

Att försöka hitta till Longrow destilleriet i Campbeltown är svårt, ja till och med omöjligt. Destilleriet existerar nämligen inte. Longrow är en singel malt som saknar eget destilleri, det är nämligen ett varumärke. Longrow är inte ensamma om detta, det finns några andra singel malts som inte har eget destilleri så som tillexempel Port Charlotte och Ledaig.

1973 kom den första flaskan ut men då fanns inga uppgifter om vem som producerat flaskorna, det stod Longrow på flaskorna och årtalet 1824. Longrow var ett destilleri som grundades just 1824 men som lades ner för en massa år sedan. Vilket destilleri är det då som producerar Longrow? Destilleriet heter Springbank och ligger i Campbeltown. Där Longrow en gång i tiden låg finner man idag destilleriet Springbanks personalparkering.

Springbank hade på 1970–talet för avsikt att ta fram en rökig whisky eftersom trenden var uppåt för de rökiga sorterna. Man lät då producera en rökig whisky som de gav namnet Longrow efter destilleriet som tidigare legat där nu Springbank ligger. Avsikten var inte att försöka framställa en smak som Longrow tidigare haft, det kände man nämligen inte till, utan avsikten var mer att hedra destilleriet.

Longrow är en eftertraktad whisky som kan vara svår att få tag på pågrund av den låga produktionen. Men det roliga är att Sverige är Springbanks viktigaste marknad och därför får Systembolaget den största tilldelningen av Longrow flaskor. Därför är det inte helt omöjligt att hitta olika Longrow flaskor på Systembolagshyllorna. När de äldre Longrow flaskorna ges ut så gäller det att hålla sig framme, de säljer slut på kort tid och brukar bara komma ut i ett fåtal exemplar.

Annonser
Explore posts in the same categories: Whisky

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: