Ardbeg

ardbegMånga har frågat mig vilken whisky som är min favorit. Det svaret har genom åren varit lite olika men numera är svaret utan att tveka Ardbeg. Den mycket rökiga whiskyn från den Skottska ön Islay, de rökiga whiskynas huvudort. Många av de fränaste av alla whiskysorter kommer från ön Islay så som exempelvis Ardbeg, Lagavulin, Bowmore, Caoi Ila och Laphroaig. Jag är medlem i Ardbeg Committee som grundades år 2000 och som idag har medlemmar i över 90 länder.

Ardbeg grundades på Islay i Skottland 1815. 1981 lades destilleriet ned då ledningen ansåg att de hade för stort lager av whisky som skulle räcka i många år framåt. En anledning sägs också vara att ägaren Allied Distillers, som också ägde Laphroaig som producerade en likartad whisky, konkurerade med varandra. 1989 beslöt man dock att åter öppna destilleriet för att producera maltwhisky till olika blendwhisky. Ardbeg fick upp farten igen då företaget 1996 såldes till Glenmorangie som satsade stort på att få upp produktionen.  De nya ägarna lade stor vikt i den traditionella hanverkstraditionen som Ardbeg haft. I efterhand kan man säga att de lyckades eftersom de 1999 producerade 550.000 liter och 2005 var uppe i 1.000.000 liter.

Ardbeg köper allt sitt mältade korn från Port Ellen som anses vara det mest torvrökta i hela Skottland. Att Ardbeg är en rökig whisky går inte att ta miste på då både doft och smak är kraftigt rökig. Ardbeg är inte en whisky som tillhör nybörjarwhiskyn och är kanske inte lämplig att introducera till en person som för första gången smakar whisky. Det kan ta sin tid att lära sig tycka om den rökighet som finns i Ardbeg som så många älskar, men andra hatar.

Annonser
Explore posts in the same categories: Whisky

One Comment på “Ardbeg”

  1. Micke Says:

    Kan bara hålla med, Ardbeg är godis……


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: