Flygplanet fastnade på tvären

Vad jag glömde berätta i förra inlägget var att då vi fick veta att planet hade tekniska problem kopplade jag över till färddatorn på skärmen framför mig. Där fick vi information om höjd, hastighet och tid till Trondheim. Vad jag kunde bedöma av distansen och sjunkhastighet så såg allt normalt ut och vi behövde inte oroa oss.

På hotellet fick vi briefing direkt av flygkaptenen. Han berättade vad som hänt med motorn och de åtgärder som vidtagits. De hade flera gånger försökt återstarta motorn men den hade sen helt stannat. Kaptenen ropade då ”mayday mayday” och fick fritt luftrum tillbaka mot Trondheim.

Vi har senare fått veta att problemet med motorn berodde på en trasig drivaxel. Två tekniker med ny drivaxel skulle flygas in och man skulle tydligen täcka in motorn med ett tält för att underlätta teknikernas arbete. Inte helt fel med tanke på blåst och kyla. Det såg inte bättre ut eftersom prognosen visade på snöstorm.

Vi blev utskjutsade till flygplatsen vid kl 19.30 och fick matkuponger till en enklare middag, typ smörgås o dricka. Efter en lång väntan fick vi besked om att vårat plan hade landat men någon hade kommit på att besättningen skulle ha sin dygnsvila vilket innebar att starttiden nu flyttades fram till kl. 00.05.

När vi då äntligen skulle få åka med bussarna ut till flygplanet så var klockan redan 00.05 så vi var då redan ytterligare försenade. När planet började taxa ut mot startbanan, fick kaptenen göra en så kallad backtrack. Vid banänden måste då planet göra en 180 graders sväng för att komma rätt i startbanan. Det var i sin ordning, men det visade sig nu att startbanan var både för smal och hal för att kunna vända om planet, så vi stod fast på tvären på start/landnings banan. Piloten tillkallade en dragbil som skulle hjälpa till att knuffa runt planet. När den anlände så var banan alldeles för hal och en sandbil fick också tillkallas. Efter mycket om och men så stod i alla fall planet rätt och vi kunde starta.

Skulle vi komma längre än till Island denna gång? Jodå, allt gick bra och vi kom fram till Chicago, men var då väldigt trötta. Nu är vi i alla fall framme i Los Angeles.

Annonser
Explore posts in the same categories: Flyg

3 kommentarer på “Flygplanet fastnade på tvären”

 1. Niclas Blåbäck Says:

  Intressant läsning! Satt o läste om denna nödlandning i div forum.
  Antar att du flög med United från Chicago till LAX? I så fall så hoppas jag att du körde Channel 9 hela vägen!

  Ha det bra overthere….

 2. PC Says:

  En händelserik resa helt klart och trevligt att få en icke tabloid version.

 3. Bosse Says:

  Ja vi flög med United men jag var så trött och orkade inte lyssna på Channel 9.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: