Bushmills whiskey

bushmills3
Nej, jag stavade inte fel i rubriken. På Irland stavar man whiskey med ”e” vilket också förekommer i den amerikanska stavningen på whiskey flaskor.

Enligt historieböckerna var irländarna först med att tillverka whiskey och inte skottarna som vissa tycks tro. På Bushmills etiketter står det 1608 vilket skulle göra destilleriet till världens äldsta. Årtalet 1608 står för det år då Thomas Phillips fick destilleritillstånd av den engelska kungen. Tillståndet gällde för grevskapet Antim där floden Bush ligger och senare anlades staden Bushmills där. Det är därför inte fastställt att destilleritillståndet gällde för Bushmills utan kan lika väl tillhört Coleraine (numera stängt) som låg i samma trakter.

bushmills4
I början av 1800-talet stod det 1784 på Bushmills etiketterna som då skulle motsvara det år då destilleriet grundades. Om man istället utgår från att destilleriet Bushmills grundades 1784 så finns det andra destillerier som är äldre så som exempelvis Kilbeggan, Glenturret, Littlemill och Bowmore.

Bushmills är det näst största av de tre destillerierna på Irland. I whisky shopen kan man hitta intressanta flaskor och några säljs endast här på destilleriet. En sådan är Bushmills 12 åriga Destillery Reserve och den finns med i min whisk(e)y samling. Vid besöket på Bushmills köpte jag också en flaska 1608 Anniversary Edition.

bushmills
Generellt tycker jag inte Bushmills är någon vidare bra whiskey. Det kan bero på att whiskeyn trippeldestilleras vilket gör att whiskeyn får en mildare smak och jag brukar föredra smakrik whisky. Bushmills ger ut ett flertal olika varianter av sin whiskey och jag har provsmakat några av dessa.

bushmills2
Bushmills 12 åriga Destillery Reserve
Fortfarande oöppnad

Bushmill 10 årig
Doftar spritigt och lite vanilj och choklad.
Smakar spritigt men även lite sherry.
Rekommenderar ej köp av denna flaska.

Bushmill Black Bush

Doftar brända mandlar och lite vanilj.
Smakar fruktigt med viss citrus smak.
Inget jag rekommenderar men föredrar framför Bushmills 10 åriga.

Bushmill 16 årig
Doftar brända mandlar och choklad.
Smakar spritigt och fruktig. Även toner av kola.
För att vara 16 årig är den inget vidare, men är en av de bättre Bushmills jag smakat.

Bushmill 1608
Doftar vanilj och frukt.
Smakar spritigt med smak av russin och vanilj.

Annonser
Explore posts in the same categories: Whisky

3 kommentarer på “Bushmills whiskey”

 1. pruddelutt Says:

  Håller med dig i stort – jag har lämnat Bushmill bakom mig nu 🙂 Men – det ska villigt erkännas – det var Bushmill och Mr J från Irland som gjorde att jag till slut efter 15 år lyckades lära mig att uppskatta whisky. Så viss fördragsamhet kan jag nog ha med irländarna 😀
  Gott Nytt Whiskyår!
  //Pruddan

 2. Bosse Says:

  Jo det är nog så att Irländsk whiskey är passande som introduktion till whisky världen eftersom flertalet är ganska milda i smaken. Men med tiden lär man sig uppskatta och utforska mer smakrika whisky.

 3. cecilia Says:

  hej, jag funderar lite. Det är så att min pappa fyller är den 27 januari.. Och han älskar bushmilles, så jag skulle vilja köpa någon speciell åt honom. Kanske en störe flaska (runt två liter eller större) eller en äldre? vet du var man kan få tag på de ? och vad fick du tag i din 12åriga som var lite annolunda?

  Tacksam för snabbt svar. Mvh cissi


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: