Indisk Whisky

Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag skulle återkomma till Indisk whisky och nu är den stunden kommen. Visst kan det låta konstigt att whisky kommer från Indien och det är inte direkt det första landet man tänker på när man pratar whisky. Då kan det också tyckas mer märkligt när man får höra att det i Indien finns cirka 15 whisky destillerier. I Indien har man destillerat whisky sedan kolonialtiden. Whiskymärken som man kan finna i Europa är bland annat McDowells, Sikkim och Amrut.

Amrut som är det mer kända whiskymärket från Indien har sitt destilleri beläget i staden Bangalore, och där har man sedan 80-talet tillverkat maltwhisky. Lagringshusen ligger 1000 meter över havet i ett tropiskt varmt klimat. Pågrund av det varma klimatet mognar whiskyn väldigt fort och det kommer därför vara svårt att finna Indisk whisky med märkbart hög ålder. Värt att notera är att ”Angels share” ligger på ca 13% i Indien medan den normalt i nordligare länder ligger på runt 3%. Angel share är den del som dunstar ur whiskytunnorna per år. Pågrund av den höga avdunstningshalten kommer inte tunnorna kunna lagras i allt för många år, då kommer de ju tillslut vara helt tomma.

Tidigare färgade Amrut sin whisky för att få till den rätta färgen, men det har man numera slutat med och whiskyn har nu den naturliga smaken och färgen. Att färga whisky var inget unikt för Indisk whisky utan det förekommer även bland mer kända märken från Skottland. Amrut och några av de andra indiska destillerierna har under flera år tagit hjälp av skotska experter för att bygga upp en förfinad tillverkning. Under senare år har Amrut även låtit transportera fat till Skottland för lagring.

Jag och Leena var ner till Akkurat på södermalm för att provsmaka Amrut. Både Amrut single malt och Amrut peated single malt provades. Amrut single malt smakar fruktigt och med smak av ek. Amrut peated single malt var väldigt stark. Den ligger på hela 62,7% så det krävdes en hel del vatten i glaset. Det första som slog oss var att doften påminner om stall eller möjligen jordkällare. Amrut peated single malt smakade bättre än Amrut single malt. Jag har lite svårt för att fastställa smakerna men tycker frukt och krydda framhävs.

Personligen tycker jag inte Amrut var någon höjdare men jag vill inte avråda från att prova den. Det är en intressant whisky som säkert kan bli bättre i framtiden. Amrut har som sagt skickat fat till Skottland för lagring och när de tappas upp på flaska så kan produkten bli intressant att testa igen.

Annonser
Explore posts in the same categories: Whisky

4 kommentarer på “Indisk Whisky”

 1. PC Says:

  Indien kanske inte är det första landet man tänker på när någon säger whisky/whiskey. Hur är Akkurat? Har tänkt mig dit ett par gånger men har alltid hamnat på andra ställen.

 2. Bosse Says:

  Akkurat är ett bra ställe om man är intresserad av whisky/whiskey och öl. De har ett enormt sortiment och kunnig personal. Men vill man få bra service så bör man undvika fredag/lördag då det kan vara mycket folk där. Om du har lust kan du skrika till om du ska dit så kanske jag kommer över. 🙂

 3. Kari Says:

  Har varit i indien dock utan att pröva amrut.Dricker mest bells (jo,det finns bättre men gillar den ändå)
  Åker HD nu men har haft både dragstar och wildstar innan dess (Raidern har schyssta linjer)
  Skolar på PA28:a i göteborg (AKG på Säve)och har 22,5 tim och två EK (hälften kvar)
  Satsar på att vara klar i början på Augusti och ska isåfall flyga till Bromma och hälsa på syrran som bor där.Bra sajt förresten.Ha det gött.

 4. Bosse Says:

  Oj då, där ser man, många gemensamma intressen. Alla behöver inte tycka om samma sorts whisky så om Bells är okej för dig så ska du fortsätta med den sorten. Det är det som är så kul med whisky, det finns så många olika sorter och smaker och ofta hittar man en favorit.
  Kul att du håller till i Göteborg, vi kommer antagligen att flyga dit i sommar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: