Nya i Glömsta Whisky Club

Jag och Leena har varit på vår första whiskyprovning med Glömsta Whisky Club. Fram till den första whiskyprovningen hade vi varit såkallade hangaround. Vi var 32 personer på whiskyprovningen varav 6 stycken var hangaround som nu blev invalda och fick sitt fulla medlemskap.

Dagens provning var en blindprovning så vi visste inte vilka sorter som skulle avsmakas. 6 stycken olika whiskysorter fanns upphällda i glasen framför oss. Ett intensivt sniffande och snurrande på glasen inleddes för att bedöma whiskyns doft och färg, och sen även smak. Mångas syn på whiskyns karaktär och smak hördes runt om vid borden och diskussionerna var i full gång. Riktigt kul att kunna dela erfarenhet med likasinnade.

När provningen var avklarad fick alla ge en rangordnande röst från 1 till 6 på de whiskys vi provat. Generellt var det två whiskys som utmärkte sig åt det med positiva hållet och fick merparten av de högre rösterna. Nästan alla hade dessa två som sina första val och det som tycktes avgöra vilken man röstade som nummer 1 eller 2 var troligen om man gillade rökig whisky eller ej. Trots att jag och Leena suttit på varsin ände av ett långbord så hade vi röstat ungefär likadant och hade röstat exakt samma på ettan och tvåan.

Flaskorna stod instängda i en lång trälåda med luckor för var och en av flaskorna. Varefter resultatet presenterades öppnades luckorna en efter en för respektive flaska och vi fick en detaljerad beskrivning om dessa.

Den whisky som fick flest röster var Daiuaine 27 årig från 1975. Fruktig, ek och vaniljsmak med ganska så lång eftersmak. Vi båda hade den som vårt andra val.
Den som vi gillade bäst och som kom tvåa i omröstningen var en Caol Ila 13 årig som endast är tappad i 317 exemplar. Den var rökig och vad annars kan man förvänta sig av en whisky från Islay.

De andra som provades var:
Auchroisk 10 årig från Speyside. Smak: kryddig och lakris.
Bruichladdich Links 15 årig från Islay. Smak: salmiak.
Tomintoul 10 årig från Speyside. Doftade gräs och smakade kryddigt och russin.
Milford 10/13 årig från Nya Zeeland. Smak: pepprig.
Till kaffet provades ytterligare en sort och det var en Galore 12 årig från Highland.

Whiskyprovningen hade ett seriöst upplägg men samtidigt med en lättsam stämning som vi gillade och ser nu fram mot nästa whiskyprovning.

Annonser
Explore posts in the same categories: Whisky

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: