Köra Tunnelbana

Leena och jag fick för några veckor sedan frågan från Kent om vi ville följa med och köra Tunnelbana. Klart vi ville prova på att köra tåg, inte var dag man får en sådan möjlighet. Kent och Gun bokade ett tåg som vi kvitterade ut i Högdalens vagnhall.

Kent körde ut tåget från vagnhallen och stannade strax före Högdalens tunnelbanestation. Där fick Leena ta plats i förarsätet och på egen hand köra tunnelbanan. Med goda instruktioner från Kent, och med ett glatt men spänt leende, fick hon tunnelbanan i rullning. Det tog inte lång stund innan Leena fick in tekniken och tåget rullade mjukt under Stockholms tunnelsystem.

Vid ändstationen i Mörby böt vi och jag tog plats i förarsätet. Det var inte speciellt svårt att köra tåget, men lite trixigt att hinna med hastighetsanvisningarna som angavs med en nål som flyttade sig i hastighetsmätaren. Om nålen kom i närheten av hastighetsnålen så bromsade tåget av sig själv eller till och med stannade helt. Det kunde då bli lite ryckigt och säkert inte så bekvämt om man suttit med som passagerare. Men nu hade vi ett helt tåg på 200 ton för oss själva så inga passagerare kunde klaga.

Det kändes rätt kul att komma in på stationerna och bara åka vidare utan att någon fick kliva på. När man satt i hytten och körde glömde man lätt bort hur långt och tungt tåget var. Det sattes med enkelhet i rullning när man tryckte gasen framåt och man blev varse om dess längd då man vid ändstationen klev ur och gick till andra änden för att åka åt andra hållet.

Jag lärde mig en sak som jag i många år trott något helt annat om. Mellan Liljeholmen – Hornstull och Gamla Stan – T-Centralen åker man i tunnel under vatten. Jag har alltid trott att tunnlarna går i berget under vattnet men så är det inte. Tunnelbanan åker i helgjutna betongblock som vilar på fundament på botten av vattnet. Strax innan T-Centralen finns en port som ska gå att stänga om det skulle gå läck och vatten strömma in, men om den porten skulle orka hålla emot vattentrycket är jag något tveksam till.

Porten innan T-Centralen

Inne i tunneln strax innan Hötorget stannade vi för att vända tåget. Där fick vi en kort undervisning om hur det är att jobba i tunnlarna och Leena fick även stå nere vid spåret då ett tåg kom rullande.

Vi vill tacka Kent och Gun för denna upplevelse och att de tog sig tid att övningsköra med oss. Det var en rolig upplevelse som vi verkligen uppskattade.

Annonser
Explore posts in the same categories: Övrigt

6 kommentarer på “Köra Tunnelbana”

 1. Bea Says:

  Coolt, och annorlunda! Kan vem som helst boka en tur som ”tunnelbane förare”?

 2. Bosse Says:

  Nej då får du nog söka jobb på SL. 😉

 3. Bengt Says:

  Jag är inte alls avdunsjuk, inte alls, inte på nåt sätt… inte nånstans… trallalala… (korsar fingrarna bakom ryggen)

  Var det meningen att videoklippet skulle vara utan ljud?

 4. jocke Says:

  hur mkt skulle man kunna betala för att enbart få åka med ett tåg, eller få en liten visning i tunnlarna?

 5. Beatrice Says:

  Jag antar att eftersom ni lånade ett tåg och körde ej i trafik att ni har hoppat mellan grön och röd linje. Det är den enda förklaringen jag kan komma på då ni tog tåget från högdalen och sen plötsligt var vid slutstationen vid mörby.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s